karakalem perspektifi , karakalem çizimi nasıl yapılır? , karakalem yüz çizimi , kara kalem desenler , karakalem insan figürü nedir nasıl yapılır.

karakalem perspektifi , karakalem çizimi nasıl yapılır?  , karakalem yüz çizimi , kara kalem desenler  , karakalem insan figürü    nedir nasıl yapılır.


Karakalem çizimde yüzde gözlerin burunun dudakların konumu ve çizimi konusunda bilgi alabilirsiniz

Arkadaşlar bir ressam ve dekoratör olarak burda gecen sohbete biraz el koymak istiyorum. Çünkü gördüğüm kadarı ile bazı yorumlar bilinçsizce ve tecrübesizlikle yapılan, ve bu işe yeni başlayacakları etkileyecek yorumlar. bu bilinçsiz yorumlar tabiiki kimsenin bu işte kötü olduğu anlamına gelmez ama yeni olduğunu gösterir. Lütfen yorum yapmadan önce biraz araştıralım ve bilgi sahibi olalım. İşte benim eleştirilerim:
1-Resim de tarama yaparken 0.5 veya 0.7 vs. kalem kullanmak yanlıştır demek, ben bu kalemleri kullanıyorum, siz de
kullanın demek kadar yanlıştır. Birincisi 0.5 kalem sadece bir markadır ve kalemin modelini belirler. resimde ise önemli olan kalem modeli değil kullandığın uçtur. bir 0.5 kaleme B uç ta koyarsın, HB uç te koyarsın veya 2B uc da koyarsın. marifet 0.5 değil kullandığın uçtur. 0.5 in belki tek avantajı kalem tıraş kullanmak istemeyen arkadaşların işin kolayına kaçmaları, veya cok ince ayrıntıları çizmek istemeleridir.
2- "Ben lisede 8B kullandım, ortaokulda 2B, Ünide inşallah 4B ye gecicem. Tarama 4B ile yapılır, parmakla gölge verilmez... vs..."
Kusura bakmayın ama bu bilinçsizce yapılan yorumlar hem bu işe yeni başlayan arkadaşları yanlış yönlendirir hem de yorumu yapan arkadaşları gülünç duruma düşürür. Neden mi?
Tarama şu kalemle veya bu kalemle yapılır diye birşey yoktur arkadaşlar. tarama yapacağınız gölgenin acıklık veya koyuluk derecesi kullanacağınız kalemi belirler. Ayrıca tarama gölge vermek değildir sadece. Cok koyu bir yüzeyi de tarama yaparak oluşturabilirsiniz. Yani tarama ne demek onu öğrenmek lazım ilk önce değilmi?
8B ile her türlü tonu veriyordum diye yapılan bir açıklama zaten bu işte yeni olduğunuzu gösteriyor. Size bir örnek vereyim. Her kalemin yeri ve fonksiyonu ayrıdır. en güzel yöntem deneyerek ve görerek yapılmasıdır. 8B koyu zemin ve derinlik verme için kullanılır. tarama ucu 4B dir birşey yoktur. benim bir resim cizerken kullandığım kalem ve araçlar:
B-2B-3B-4B-2H-4H-7H-6B-7B-8B-9B-12B-2HB(0.5)-Kömür-kulak temizleme pamuğu-parmak-peçete.
evet görüldüğü gibi resim şu kalemle cizilir veya su kalemle tarama yapılır diye birşey yoktur. 4B derken bile en az 5 çeşit 4B kalem vardır. değişik yumuşaklıkta ve tonda. dediğim gibi bunlar deneme yoluyla yakalanacak tonlar. ve asla bir tek kalemle her tonu veremezsiniz. verirsiniz belki ama karikatürden öteye gecmez o çizim.
Kalem Seçimi:
B Serisi: B-2B-4B vs... B serileri yumuşak uçlu veya sınav dönemlerinde sınav kalemi diye adlandırılan kalemlerdir. rakam yükseldikçe yumuşaklık artar ve daha koyu zeminler yaratılır.
H Serisi: Sert uçlu kalemlerdir ve genelde hafif tonda gölgelemeler için kullanılır. sert uçlu oldukları için fazla bir iz bırakmazlar ve korkmadan gölge vermenizi sağlar. H serisinde rakamlar yükseldikçe koyuluk oranı azalır ve daha acık gölgeler verilebilir. HB ve B kalemler ise(rakamsız), gölgeleme ve tarama yapmadan önce dış hatlarını cizmek için kullanılabilir. cizdiğiniz resmin koyuluk derecesine göre H serisi de kullanılabilir.
Gölge verme ve tarama:
Kalemin sivri ucu kullanılarak yapılan taramalarda yüz kısımlarına yapılan taramalar kişiyi bazen yaşlı gösterebilir ve bu yüzden parmak, pecete, macun silgi, kulak pamuğu(özellikle göz altları için) kullanılabilir. Tabii bu kaide diildir ve kişinin tekniği ve tarzına göre değişir.
Daha yazılacak cok şey var ama buraya sığmaz ve bunlar sadece ilk bilinmesi gereken şeyler.
Ama en önemli tavsiyem, yorum yapmadan önce lütfen yorum yaptığımız konuda biraz araştırma yapalım. Bu hem bize hem de yeni başlayanlara çok şey kazandırır. Umarım biraz yardımcı olmuşumdur.
Saygılar...

0 yorum: